* Menu Cariben * Caribische Instrumenten * Kijkwijzer Cariben *

* MERENGUE * COMPAS *

Haïti en de Dominicaanse Republiek delen samen hetzelfde eiland in het Caribisch gebied. Beide landen kennen echter een eigen geschiedenis die in de muziek is terug te vinden. Uit de Dominicaanse Republiek komt de merengue, terwijl de compas oorspronkelijk uit Haïti komt.MERENGUE
(Dominicaanse Republiek)

Merengue is dansmuziek. In de tijd dat Frankrijk en later de Verenigde Staten de Dominicaanse Republiek overheersen, gebruiken de mensen de merengue vaak als uitlaatklep voor hun onvrede en nationale gevoelens. Merengue is beïnvloed door de Franse muziek uit het koloniale verleden en de salsa . Maar de merengue kent toch een geheel eigen ritme. Typisch is ook de speelwijze van de saxofoon. Deze is gek genoeg ontstaan uit het accordeonspel.

COMPAS
(Haïti )

Haïti wordt als eerste land in het Caribisch gebied al vroeg onafhankelijk. Daardoor heeft de koloniale invloed hier korter geduurd.

Compas ontstaat uit de merengue en de Amerikaanse bigband muziek. Dit leidt tot ontspannen dansmuziek die vooral in de jaren 1940 erg populair is. De compas is ook beïnvloed door de populaire voodoo religie van de onafhankelijke nakomelingen van de Afrikaanse slaven.

Na de val van de Duvaliers keren veel gevluchte Haïtianen vanuit de Verenigde Staten terug. Zij nemen de westerse muziek met zich mee. Dit combineren ze met een nieuw nationaal bewustzijn. Moderne compas is dan ook een mengeling van de oude rituele drumritmes en de moderne westerse popmuziek. Invloeden van rap, reggae en dub zorgen ervoor dat de compasmuziek nieuwe wegen in slaat.