* Percussie-instrumenten * Blaasinstrumenten * Snaarinstrumenten *

PERCUSSIE-INSTRUMENTEN
BASTEL

De bastel is een idofoon. Het is een halve kalebas, die met de open zijde omlaag in een tobbe met water gehouden wordt. Er wordt met de vingers op getrommeld. De bastel is typisch voor de tambumuziek van de Nederlandse Antillen.
BONGO'S

De bongo's zijn membrafonen. Je ziet ze vaak als twee kleine trommeltjes (bongo's) die aan elkaar vast zitten. De bongo wordt samen met de conga's en claves gebruikt in het Caribisch gebied. Het instrument is karakteristiek voor de salsa en son muziek uit Cuba.
CABASSA

De cabassa is een idofoon, die is afgeleid van de chekere. De cabassa heeft een houten kern met daarrond metalen kraaltjes of ringen waarmee geluid wordt gemaakt. De cabassa is typisch voor de Caribische muziek.
CHEKERE

De chekere is een idofoon. Het is een uitgeholde kalebas in een net van schelpen of kralen, waarmee gerammeld wordt. De chekere is typisch voor de Caribische muziek.
CLAVES

De claves behoren tot de idofonen. Op deze twee houten stokjes wordt een basritme gespeeld. Zij zijn afkomstig uit het Caribisch gebied. Samen met de conga's en bongo's vind je de claves bijna altijd terug in de salsa en son muziek uit Cuba.
CONGA'S

De conga is een membrafoon. Het is een hoge smalle trommel uit het Caribisch gebied. De trommel wordt vaak met twee handen bespeeld. Vaak gebruikt men twee van deze conga's naast elkaar. Samen met de bongo's en claves wordt de conga veel gebruikt in de salsa en son muziek uit Cuba.
GUIRO

De guiro (of rasp) is een idofoon. Het is een houten of metalen schraapinstrument uit het Caribisch gebied en het is typisch voor de salsa en merengue muziek. Er bestaan veel verschillende soorten van dit instrument. Op de afbeelding zie je links een metalen guiro en rechts een meer traditionele houten vorm.
KOEBEL

De koebel is precies wat de naam al zegt: een bel, maar dan zonder klepel. In plaats van om de nek van een koe te hangen, wordt de bel nu met een stok als percussie-instrument gebruikt. Op die manier is ook de koebel (of Cowbell) een idofoon. Zulke ritme-instrumenten worden vaak gebruikt in de salsa en merengue muziek.
LIJSTTROM

De lijsttrom (soms ook wel handdrum genoemd) is een membrafoon. Het is een trommel uit het Caribisch gebied. De trommel wordt in de ene hand vastgehouden en door de andere hand met een stok bespeeld. Dit soort trommels wordt gebruikt in de mento muziek uit Jamaica. Maar de naam lijsttrom wordt ook voor vele soortgelijke trommels uit andere culturen gebruikt.
MARACCA'S

De maracca's zijn idofoon. Ze worden ook wel sambaballen genoemd en ze zijn afkomstig uit het Caribisch gebied. Maracca's zijn ritme-instrumenten waarmee gerammeld wordt. Ze zijn hol en gevuld met steentjes of zaden. Ze zijn typisch voor de salsa en merengue muziek.
RHUMBA BOX

De rhumba box is een idofoon. Het is een grote houten duimpiano waar men met de duimen houten stokjes op houten plankjes laat slaan. Eigenlijk is dit dus een soort xylofoon. De rhumba box wordt gebruikt in de mento muziek van het eiland Jamaica.
STEELDRUM

De steeldrum is een idofoon. Oorspronkelijk bestaan de steeldrums uit lege olievaten die gebruikt worden als goedkope percussie- instrumenten. Deze 'steelpans' ontwikkelen zich tot speciaal bewerkte vaten. Door een systeem van uitgeklopte holtes kan er een hele reeks verschillende tonen en klanken uit gehaald worden. De steeldrum is een karakteristiek instrument in de steelband- of tobago muziek van het eiland Trinidad.
TIMBALES

De timbales is eigenlijk een combinatie van twee trommels (open aan de onderkant) en andere percussie-instrumenten, zoals een paar koebellen of guiro's op een standaard. Eenzelfde muzikant kan hiermee door elkaar ritmes spelen, afkomstig van verschillende percussie-instrumenten. De timbales is karakteristiek voor de salsa en merengue muziek.
TAMBU

De tambu is een membrafoon. Het is een vaasvormige houten trommel. De trommel hoort bij de gelijknamige tambu muziek van de Nederlandse Antillen.
BLAASINSTRUMENTEN
ACCORDEON

De accordeon is een blaasinstrument. Een, in beide handen gehouden, uitrekbare balg zorgt dat er lucht over de rieten wordt geblazen. Zo wordt geluid voorgebracht. De toonhoogtes worden bepaald door de knoppen of toetsen aan de zijkanten van de balg te bespelen. Accordeons zijn veel voorkomend in de westerse volksmuziek maar je vindt ze ook in de merengue van de Dominicaanse Republiek.
BAMBOEFLUIT

De bamboefluit is een houten blaasinstrument, gemaakt van bamboehout. Bamboefluiten komen voor in het Caribisch gebied. In de mento muziek van Jamaica wordt op bamboefluiten gespeeld.
SAXOFOON

De saxofoon is een koperen instrument. Maar door het enkel riet in het mondstuk wordt de saxofoon gerekend tot de houten blaasinstrumenten. De saxofoon wordt in de 20e eeuw afgeleid van de klarinet. Sindsdien is dit instrument in de hele wereld niet meer weg te denken uit de populaire muziek. De saxofoon maakt deel uit van de meeste westerse orkesten, maar speelt als solo-blaasinstrument ook een grote rol in de Caribische muziek.
TROMBONE

De trombone is een koperen blaasinstrument dat ook wel 'schuiftrompet' genoemd wordt. De spanning van de lippen op het mondstuk brengt de toon voort. De toon kan met behulp van het in -of uitschuiven van de schuifstang glijdend van toonhoogte veranderen. De trombone is onderdeel van een westers orkest, maar komt samen met andere koperblazers ook voor in de Caribische muziek.

TROMPET

De trompet is een koperen blaasinstrument met kleppen. De spanning van de lippen op het mondstuk brengt de toon voort. De toonhoogte wordt bepaald door het wel of niet indrukken van de kleppen. De trompet is onderdeel van een westers orkest, maar komt samen met andere koperblazers ook voor in de Caribische muziek.
SNAARINSTRUMENTEN
BANJO

De banjo is een westers tokkelinstrument, met als kenmerk een trillende herhalende toon. De banjo wordt vooral gebruikt in het Caribisch gebied in de mento muziek van Jamaica.
TRES

De tres is een tokkelinstrument. Het is een kleine driesnarige gitaar uit het Caribisch gebied. De tres is karakteristiek voor de salsa en son muziek uit Cuba.

Terug naar de Caribische muziek.