INSTRUMENTEN UIT DE HOUSE MUZIEK
COMPUTER

De computer heeft veel invloed op de populaire muziek. Eigenlijk is de computer zelf (toetsenbord, muis, monitor en kast) helemaal niets. Het is de software die het toetsenbord kan veranderen in een keyboard. De groei in het digitale geheugen, de toenemende werksnelheid en de onbegrensde mogelijkheden van steeds betere software zorgen ervoor dat je met de moderne muziekprogramma's bijna alle instrumenten kan vervangen. Computers vervangen dan ook steeds meer de oudere instrumenten die hieronder staan.
DIGITALE SAMPLER

De digitale sampler gebruikt computertechnieken om samples te combineren. Het is de moderne opvolger van van de oude beatbox en de nog steeds veel gebruikte analoge sampler. Alle geluiden worden omgezet in digitale bestanden, die (eventueel via de computer) nauwkeurig en snel verwerkt kunnen worden.
DRUMMACHINE

Drummachines, ritmeboxen of drumcomputers bestaan in vele soorten en maten. Van echte percussie die elektronisch via panelen bewerkt kan worden, tot draagbare kastjes waarmee men percussiegeluiden kan bewerken en combineren (zie afbeelding). Het verschil met de sampler zijn de uitgebreide mogelijkheden om hele ritmepartijen samen te kunnen stellen. Dit kan vanuit vooraf ingespeelde of kant en klaar aanwezige ritmes en percussie.
KEYBOARD

Een keyboard is eigenlijk een elektronische piano. Keyboards worden gebruikt om een melodie mee in te spelen. Uitgebreide keyboards hebben verschrikkelijk veel mogelijkheden om een ingespeelde melodie verder te bewerken. Tegenwoordig zit in een keyboard vaak een ritmebox en een sampler ingebouwd. De grens tussen keyboard en synthesizer wordt steeds vager.
MENGTAFEL

De grote mengtafels zijn eigenlijk uitgebreide mengpanelen. In plaats van twee geluidsbronnen kunnen ze er enorm veel combineren. Vaak kun je ook hier weer de geluiden direct bewerken, of doorsturen naar een bewerkingsapparaat zoals een computer.
R303

De Roland TB303 is een beroemde drumcomputer. Ook al is hij erg oud, hij wordt nog steeds gebruikt. De 303 maakt een kenmerkend snerpend geluid. Dit geluid was vooral in de begindagen van de housemuziek erg populair. Door dit geluid werd house vroeger ook wel 'acid (scherp, bijtend) house' genoemd. De acid van nu gebruikt weer dit geluid. De R303 wordt nu vaak vervangen door een imitatie of sample van dat geluid.
SAMPLER

De sampler is de opvolger van de beatbox. Met de sampler kun je zelf geluiden maken, opnemen en bewerken. De eerste samplers zijn analoog. Analoog betekent 'overeenkomstig', d.w.z.dat de geluidstrillingen ook ('overeenkomstig') echt als trillingen worden opgeslaan. Dit in tegenstelling tot haar opvolger: de digitale sampler, waarbij geluidstrillingen via computertechnieken als cijfercodes worden vertaald en opgeslaan.
SYNTHESIZER

Voordat de computer bestaat is de synthesizer het instrument dat alle andere instrumenten kan vervangen. Elektronische geluiden en effecten maken een hele nieuwe elektronische muziek mogelijk. Een synthesizer kan zelfs een heel orkest vervangen. De eerste synthesizers zijn enorm grote bakken vol snoertjes en pluggen, met een pianoklavier. Moderne synthesizers zijn digitaal, en vaak niet groter dan een flink keyboard. Moderne computersoftware maakt de synthesizer bijna overbodig.
VINYL

De oude langspeelplaten of LP's worden nu ook wel vinyl genoemd. Ze zijn namelijk van (buigzaam) vinyl gemaakt, in tegenstelling tot de oudere 78 toerenplaten. Deze zijn van zo harde kunststof dat ze makkelijk breken wanneer ze vallen. Een goede verzameling van vinyl is ook voor een house-deejay natuurlijk onmisbaar als bron voor geluiden en effecten.

Terug naar de House muziek