*Klassieke instrumenten * Popinstrumenten *

KLASSIEKE INSTRUMENTEN
CONTRABAS

De contrabas is zo groot dat de bassist er op een krukje naast zit of rechtop erachter staat. Het is eigenlijk een grote viool. De snaren kunnen zowel met een strijkstok bespeeld worden als met de hand geplukt. De contrabas zet de baspartij neer. Het instrument is vanuit het westerse orkest over de hele wereld terecht gekomen.
DWARSFLUIT

De moderne westerse dwarsfluit is van metaal. Toch wordt hij bij de houten blaasinstrumenten gerekend. Dit komt omdat hij vroeger van hout was. Houten dwarsfluiten komen in de wereld nog volop voor. Een dwarsfluit wordt horizontaal aangeblazen. De lucht gaat trillen doordat deze precies op een scherpe rand geblazen wordt. Het hese blaasgeluid dat hierdoor ontstaat is kenmerkend voor dit instrument.
BLOKFLUIT

De blokfluit is een houten blaasinstrument. Via een mondstuk (het 'blok') wordt de lucht recht op een scherpe rand geblazen. In tegenstelling tot de dwarsfluit is het hier dus niet belangrijk dat je het instrument onder de juiste hoek houdt. Blokfluiten bestaan overal op de wereld in alle soorten en maten.
GITAAR

De gitaar is voortgekomen uit de luit. Maar de gitaar heeft een betere klankkastvorm en standaard zes snaren. De snaren van de gitaar kunnen getokkeld of aangeslagen worden. Het instrument wordt zowel voor solo's als voor ritmes (als slaggitaar) gebruikt. De elektrische gitaar is de moderne variant. Deze heeft geen klankkast meer nodig. De gitaar is nergens op de wereld meer weg te denken uit de populaire muziek.
HOBO

De hobo is een houten blaasinstrument met dubbel riet. Twee rietblaadjes trillen op elkaar door erop te blazen en geven de kenmerkende schelle klank. Moderne hobo's worden bespeeld via bruggen en kleppen. Dit systeem vind je ook terug bij de klarinet en de saxofoon. Over de hele wereld bestaan er verschillende soorten hobo's.
KLARINET

De klarinet is een houten blaasinstrument met enkel riet. De toon ontstaat door de trilling van dit riet tegen het mondstuk. Hierdoor heeft de klarinet een zachtere klank dan de hobo. Door de kleppen en bruggen lijken ze wel veel op elkaar. De klarinet is vanuit het Westen ook op andere plekken in de wereld terecht gekomen.
PIANO

De piano is een snaarinstrument. Als je op een toets drukt, slaat een zacht hamertje op een snaar van een bepaalde lengte. Deze snaren kunnen zowel verticaal (zoals bij de afgebeelde piano links) als horizontaal (bij een vleugelpiano) liggen. Het moderne keyboard is afgeleid van de piano. Piano's spelen overal op de wereld een grote rol in de muziek.
SAXOFOON

De saxofoon wordt begin 20e eeuw uitgevonden door Adolphe Sax. Hij wilde proberen de klarinet te verbeteren. Vandaar dat beide instrumenten een beetje op elkaar lijken. De saxofoon is van metaal maar hij wordt (door zijn enkele riet) nog steeds gerekend tot de houten blaasinstrumenten. De saxofoon is een belangrijk solo instrument in de populaire muziek.
TROMBONE

De trombone is een koperen blaasinstrument. De trombone wordt ook wel 'schuiftrompet' genoemd. De spanning van de lippen op het mondstuk maakt de toon. De toon kan door het in -of uitschuiven van de schuifstang glijdend van toonhoogte veranderen. De trombone is onderdeel van een westers orkest. Daarnaast komt hij samen met andere koperblazers ook op andere plaatsen in de wereld in de populaire muziek voor.
TROMPET

De trompet is een koperen blaasinstrument met kleppen. De spanning van de lippen op het mondstuk geeft de klank. Het wel of niet indrukken van de kleppen maakt daarna de verschillende tonen. De trompet is onderdeel van een westers orkest. Maar hij komt samen met andere koperblazers op andere plekken in de wereld ook voor in de populaire muziek.
VIOOL

De viool is een strijkinstrument. Het instrument wordt horizontaal op de schouder met een strijkstok bespeeld. De viool is een vast onderdeel van een orkest en komt overal op de wereld voor. In de volksmuziek van sommige streken wordt de viool ook wel verticaal bespeeld. Tegenwoordig zijn er ook elektrische violen die, net als de elektrische gitaar, geen klankkast meer nodig hebben.
XYLOFOON

De xylofoon is een idofoon. Het instrument bestaat uit een of twee rijen gestemde houten staafjes. Door er met stokken op te slaan, kan men er een melodie op spelen. Soms hangen onder de houten staafjes pijpen om het geluid te versterken. De xylofoon is onderdeel van een westers orkest, maar komt overal op de wereld in vele vormen voor.
POPINSTRUMENTEN
BASGITAAR

De basgitaar uit de popmuziek is een elektronisch snaarinstrument. De basgitaar heeft vier lage bassnaren. Hij speelt vaak een ondersteunende baspartij. Net als bij de gewone elektrische gitaar heeft de basgitaar geen klankkast meer nodig. De microfoonelementen kunnen de trilling van de snaar direct opnemen. Men kan ze dus zo vreemd en opvallend bespelen als men zelf wil. Er bestaan zelfs basgitaren met dubbele hals (eigenlijk dubbele instrumenten). Toch lijken ze meestal op een gitaar die wat zwaarder is uitgevoerd.
DRUMSTEL

Halverwege de 20e eeuw ontstaat er een standaarduitrusting voor de percussie in de populaire muziek. Deze uitrusting combineert bekkens, bastrom en kleine trommels in een vaste opstelling. De drummer bespeelt de bastrom met een voetpedaal. De andere trommels bespeelt hij meestal met twee stokken. Tegenwoordig wordt door de invloed van andere muziekculturen steeds meer andere percussie-instrumenten toegevoegd.
ELEKTRISCHE GITAAR

De elektrische gitaar is misschien wel het belangrijkste instrument uit de populaire muziek. Overal op de wereld heeft deze gitaar een vaste plek gekregen. Doordat microfoonelementen onder de snaren de trilling direct opnemen is een klankkast overbodig. (Zo kan een elektrische gitaar alle vormen hebben). Het geluid kan op veel manieren vervormd of bewerkt worden. Er zijn dan ook veel soorten elektrische gitaren met elk hun eigen geluid. Van scheurend vervormd tot bijna klassiek akoestisch.
KEYBOARD

Een keyboard is eigenlijk een elektronische piano. Keyboards worden gebruikt om een melodie mee in te spelen. Uitgebreide keyboards hebben veel mogelijkheden om een ingespeelde melodie verder te bewerken. Tegenwoordig zit in een keyboard vaak een ritmebox en een sampler ingebouwd. De grens tussen keyboard en synthesizer wordt dan ook steeds vager.

Terug naar de vorige pagina