* Menu Noord-Afrika * Noord-Afrikaanse Instrumenten * Kijkwijzer Noord-Afrika *

* DANCE * RAÏ * RAP * REGGAE *

Door reizen van Noord-Afrikanen, worden er muzikale invloeden van buiten de Maghreb naar binnen gebracht. Deze worden in de eigen muziek opgenomen. En door migratie van Noord-Afrikanen naar Europa en Nederland, is de Noord-Afrikaanse muziek in het Westen terechtgekomen. Voor veel migranten is muziek een belangrijk onderdeel van hun cultuur. Zo zijn er veel Noord-Afrikaanse muziekgroepen en interculturele groepen in Nederland ontstaan.

NOORD-AFRIKAANSE DANCE
(Internationaal)

Noord-Afrikaanse dance is natuurlijk dansmuziek. Men maakt in deze muziek nog veel gebruik van traditionele instrumenten. Zij worden in een mix gecombineerd met moderne technische mogelijkheden. Een goed voorbeeld van een mix van Arabische muziek en moderne house brengt Natasha Atlas. Zij is als zangeres begonnen bij de gemengd Brits-Arabische groep Transglobal Underground. Later heeft zij de westerse dance-muziek verder ontwikkeld tot een Arabisch project.

RAÏ
(Internationaal)

De Bedoeïen muziek uit Algerije is de voorloper van de raï. Een belangrijke vocale inbreng in deze muziek is namelijk de kreet 'raï'. Dit betekent letterlijk zoiets als 'ik vind' of 'volgens mij'. In deze muziek wordt dus de mening van iemand over iets uitgedrukt. Deze oorspronkelijke raï muziek uit Algerije ontwikkelt zich verder tot een populaire vorm, die zich over Noord-Afrika verspreidt. De poprai komt hier uit voort en is de basis van de huidige internationale doorbraak.

De muziek van de bedoeïen wordt door de cheikha's van de Algerijnse havenstad Oran overgenomen. Zij zien deze muziek als een middel om hun slechte positie in de maatschappij te verwoorden. Deze cheikha's van de raï laten zich begeleiden door fluit en percussie-instrumenten. Later komen daar ook de viool, accordeon en trompet bij. Cheikha Rimitti begint als barzangeres in Oran en groeit uit tot de grootmoeder van de raï. Zij is tot op de dag van vandaag als zangeres actief.

In de jaren 1970 gaan jongeren uit de steden van zowel Algerije als Marokko de raï spelen om hun dagelijkse problemen te verwoorden. In de handen van deze chebs en chaba's wordt de raï een rauwe, geïmproviseerde muzieksoort. Naast de accordeon en de viool worden al snel elektrische gitaren, synthesizers en drummachines gebruikt. De teksten gaan over politiek, alcohol en verboden liefdes. Dit valt bij de autoriteiten dan ook regelmatig verkeerd. In Algerije is de muziek onder invloed van islamitische fundamentalisten taboe.

Het succes van de popraï verspreidt zich in de jaren 1980 over heel Afrika. In de Marokkaanse stad Oudja wemelt het al snel van de chebs, waaronder de bekende broers Minoun en Kamal. De groep Les Frères Bouchnak met op raï gebaseerde popmuziek weten de populairste groep van het land te worden.

In het begin van de jaren 1980 emigreren veel Algerijnse en Marokkaanse jongeren naar Frankrijk. Zij nemen hun populaire raï met zich mee. In Frankrijk wordt de raï muziek vermengd met westerse popmuziek en hieruit ontstaat de popraï.

De raï is van grote invloed geweest op de Franse popmuziek, zoals je kan horen in de muziek van Les Negrèsses Vertes en Forguette Mi Notte. In de jaren 1990 wordt er een nieuwe romantische stijl van raï ontwikkeld door artiesten als Cheb Hasni en Cheb Nasro. Omdat jongeren de popraï blijven gebruiken om hun mening over hun leven en problemen te uiten, wordt deze muziek nog steeds als een vorm van verzet gezien. De teksten gaan over liefde, seks, alcohol en andere taboe's. Popraï kan gezien worden als een taboe doorbrekend antwoord op de Arabische populaire muziek. Deze is nog steeds bij veel ouderen erg populair. Popraï draagt een boodschap uit, maar is bovenal ook dansmuziek.
Grote namen zijn Cheb Khaled en Cheb Mami. Maar ook Cheb Sahroui, Cheb Abdelhak, Cheb Zahouani en Cheb Tahar steken ver uit boven de al gigantische muziekproductie van Oran. Met name Cheb Khaled verovert na Frankrijk al snel de harten van het Nederlandse publiek. Vrouwelijke sterren zijn Chaba Fadela en Chaba Zahaouina.

NOORD-AFRIKAANSE RAP
(Internationaal)

Ook in Noord-Afrika is tegenwoordig rap muziek te vinden. Hier in Nederland wordt die soms gecombineerd met traditionele instrumenten of samples uit de eigen muziekcultuur. Een voorbeeld van een mix van Arabische muziek en moderne rap wordt gebracht door Anaghrabi, een Marokkaanse jongerengroep afkomstig uit Nederland.

NOORD-AFRIKAANSE REGGAE
(Internationaal)

Noord-Afrikaanse reggae is dansmuziek. Deze muziek combineert de eigen muziekcultuur met invloeden uit de Jamaicaanse reggae. Een voorbeeld van deze mix van Arabische muziek en reggae wordt gebracht door de groep Africa Roots uit Casablanca.