* Menu Cariben * Caribische Instrumenten * Kijkwijzer Cariben *

* SON * SALSA * TIMBA * CUBAANSE MIX *

Cuba is het grootste eiland van de Spaanse Antillen. Vanuit dit eiland veroveren son, salsa en timba de wereld.


SON
(Cuba)

De tradionele en meest kenmerkende muziek van Cuba is de son. In de son worden de warme Spaanse gitaarklanken ondersteund door Afrikaanse ritme's op bongo's, sambaballen en claves. In Nederland zijn de oude sonmuzikanten (zoals Buena Vista Social Club en La Vieja Trova Santiaguera) door de Amerikaanse gitarist Ry Cooder weer populair geworden. Terwijl ze onder het bewind van Fidel Castro bijna vergeten waren. Son is dansmuziek.

SALSA
(Cuba)

De son wordt in de jaren 1940-1950 beïnvloed door Amerikaanse jazzmuzikanten die naar Cuba komen. Zo ontstaat de salsa. Salsa betekent letterlijk 'saus' en je kan wel zeggen dat salsa lekker pittige muziek is. Salsa wordt in New York verder ontwikkeld. Dit gebeurt wanneer Cubaanse muzikanten naar New York vluchten, weg van het communistisch regime van Fidel Castro. Daar gaan ze samenspelen met Amerikaanse jazzmuzikanten. Van hieruit verspreidt de salsa zich over de hele wereld.

Het wordt een verzamelnaam voor allerlei vormen van Latijns-Amerikaanse muziek. Zo wordt bijvoorbeeld de tuma uit de Nederlandse Antillen en de merengue uit de Dominicaanse Republiek vaak tot de salsa muziek gerekend.

In Europa wordt salsa muziek steeds populairder. Al jaren schieten de salsadans studio's als paddestoelen uit de grond. Ook zijn er veel Caribische groepen die in Nederland optreden.

In de salsa zijn conga's en bongo's erg belangrijk. Ook de sambaballen en de tres zijn erg bekend. Gloria Estefan is een wereldster die in haar muziek veel gebruik maakt van salsa invloeden. Zij woont in Miami, maar komt uit Cuba. De Mexicaanse gitarist Carlos Santana heeft samen met Lauryn Hill en Eagle-Eye Cherry een mix van salsa, rock en jazz uitgebracht.

TIMBA
(Cuba)

Timba is de moderne Cubaanse opvolger van salsa en son. Timba is een mix van salsa of son met popmuziek of funk. Ook timba is dansmuziek. Voorbeelden van timbagroepen zijn NG La Banda en Charanga Habanera.

MODERNE CUBAANSE MUZIEK
(Cuba)

Tegenwoordig vinden we ook op Cuba mengvormen van allerlei soorten muziekstijlen. Zo maakt de groep Orishas Cubaanse hiphop. De combinatie van Cubaanse ritmes en rap past prima bij elkaar.