* Menu Cariben * Caribische Instrumenten * Kijkwijzer Cariben *

* TOBAGO * TRINIDAD * SOCA *


Het Caribisch eiland Trinidad staat vooral bekend om de vrolijke carnavalsmuziek. Het gaat om calypso (officiële naam: trinidad) en steelband (officiële naam: tobago). De moderne vorm van deze feestmuziek heet soca.


TRINIDAD
(Trinidad)

Trinidad is de officiële naam voor calypso muziek. Deze muziek heeft vanaf het eiland Trinidad de wereld veroverd. Trinidad heeft invloed gehad op vele andere muziekstijlen, zoals de reggae. Trinidadmuziek is ontstaan uit het carnaval. Ontevreden slaven nemen dit carnaval over op hun zogenaamde 'cannes brulées'-feesten (genoemd naar de vele vuren die in de slaventijd ontstoken worden, waardoor het lijkt of de suikerrietvelden in brand staan). Zij voegen hun Afrikaanse trommels en liederen hieraan toe. In deze liederen wordt een enkele versregel van een zanger steeds door een groot koor in een vraag- en antwoordspel beantwoord.

Onder de Engelse overheersing worden de trommels verboden. De slaven gaan zoeken naar andere percussiemiddelen. Zo beginnen ze lege flessen, lepels, lege kisten en bamboestokken te gebruiken. In trinidad muziek wordt de steeldrum gecombineerd met alles waarop getrommeld kan worden.Trinidad is feestmuziek.

TOBAGO
(Trinidad)

Tobago is de officiële naam voor steelband muziek. In de jaren 1930 plaatsen de Verenigde Staten een luchtmachtbasis op Trinidad. De lege olievaten van deze luchtmachtbasis worden ingezet als nieuwe trommels in de trinidad muziek . Het blijkt dat hier meer dan alleen percussie uit te halen is. Met de steeldrum wordt de steelband- of tobago muziek geboren. Deze muziek breekt in de jaren 1940 internationaal door. Vanaf dit moment vind je overal op de wereld steelbands als typisch onderdeel van het Caribisch carnaval.
Door vermenging met westerse muziek is de moderne soca ontstaan. Tobago is echte feestmuziek, waarin de steeldrum het belangrijkste instrument is.

Bekende namen zijn Atilla the Hun, King Radio, Lord Executor, The Growler uit de beginperiode (de zogeheten 'Old Brigade') en The Lion, Harry Belafonte, Mighty Sparrow, Mighty Dictator, Calypso Rose, Twiggy, en Lord Kitchener, die ook wel de 'Young Brigade' genoemd worden.

SOCA
(Trinidad)

Soca is de moderne versie van de tobago muziek (ook wel steelband muziek genoemd). Deze muziek komt oorspronkelijk van het eiland Trinidad. Soca muziek is een mengvorm van steelband en westerse populaire muziek. Het woord So-ca staat voor soul-calypso. Soca is dansmuziek.

In de soca muziek wordt de steeldrum gecombineerd met drums, gitaar, basgitaar en elektronische instrumenten. Bekende namen zijn Blue Boy, Lord Nelson, Arrow, Shadow, Tambu, en The Renegades Steelband.